Råstasjön hotad

Publicerad den 11 januari, 2013 av , i Nyheter

Det finns för närvarande planer på att bygga ett nytt bostadsområde vid Råstasjön. Föreningens styrelse beslutade vid styrelsemötet den 10 januari att ta ställning mot denna bebyggelse. En skrivelse har skickats till stadsbyggnadsförvaltningen. Den kan laddas ned här.

Mer information om Solnas planer finns här: http://www.solna.se/stadsbyggnad-trafik/stadsplanering/pagaende-detaljplaner/del-av-arenastaden/.

Styrelsen

2 kommentarer

Skriv en kommentar

 1. Dan | 7 februari, 2013 kl 14:12

  Jag tycker ni gör ett fantastiskt jobb med att bevara idén om det gamla, urban Hagalund i kontrast till den stadsfientliga, modernistiska brutalismen på Blåkulla. Men här är ni fullständigt ute och cyklar. Det handlar om att bygga kvartersstad intill en bangård! Ingen kommer att bygga igen Råstasjön, området kommer få ett enormt lyft och den norra sidan av sjön kan bli tillgänglig för kvinnliga joggare, som idag sällan vågar ta denna väg kvällstid, om ens dagtid p.g.a. den skumma och otillgängliga terrängen. Snälla, gå inte i samma enkla fälla, som alla andra egoistiska NIMBY:iter.

  MVH Dan

  Svara

  • Sten Hellqvist | 13 februari, 2013 kl 01:05

   Hej Dan!
   Tack för dina synpunkter på vår hemsida!
   Beröm för vår verksamhet gillar vi!
   När det sen gäller naturen i Solna har vi tydligen olika uppfattning. Solna är en av de kommuner i länet som har minst natur och tätortsnära skog kvar. Detta rimmar illa med två av kommunens uppgifter, nämligen folkhälsoarbetet och ansvaret för den biologiska mångfalden dvs. alla de andra arterna. Det vi alltid har vetat men som numera också stöds av omfattande forskning är att vi är beroende av naturen för vår hälsa. Naturen tillhandahåller dessutom en mängd andra nyttigheter och tjänster, som är ovärderliga för oss. Vidare har naturen ett egenberättigande att få fortsätta att existera efter miljarder år av utveckling.
   Därför finner vi det orimligt att Solna stad fortsätter att hårdexploatera de rester av natur som ännu finns kvar. Den är för värdefull för stadens invånare och helt livsnödvändig för de andra arterna. Vi anser att staden i stället borde göra ett kommunalt naturreservat av Råstasjön med omgivande natur och att det får hänga ihop med ett motsvarande reservat runt Lötsjön i Sundbyberg.
   Problemet att kvinnor kan känna oro för att vistas i naturen måste vi naturligtvis lösa men med andra metoder än att ta bort naturen.
   Sten Hellqvist för
   Gamla Hagalunds Vänner
   som goda IMBY:iter.

   Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Välkommen till Gamla Hagalunds Vänner


En förening med syfte att värna gamla

Hagalunds minne och ge gamla

hagalundare och andra intresserade

möjlighet att träffas under

avspända former några gånger om året.

GAMLA HAGALUND ÄR BORTA!

... men inte minnena! Nu finns en modell.

Kom och titta på den. Kanske finns din gata med?

Visas varje söndag kl. 13.00–16.00 på Solna hembygdsmuseum (stängt sommartid och under större helger).

Adress: Bollgatan 12 (bredvid rivna
fotbollsstadion)

Välkomna!Dagens bild från galleriet

Album: Bilder från Hagalunds torg

Bildtext: Hagalunds torg 1907Till denna bild
. Till detta album

Nyhetskategorier