Om föreningen

Föreningen Gamla Hagalunds Vänner nystartades i maj 2001 av några Hagalundsentusiaster efter ha legat nere sedan 1995.

Kent Fernströms första modell ”Armod och idyll” av Hagalund i skala 1:200 i samband med vernissagen i Stockholms läns museums dåvarande lokaler i Sabbatsberg, juni 2001

Den omedelbara anledningen till att föreningen återupplivades var att intresset för Hagalund just detta år nått en höjdpunkt i och med att Kent Fernströms modell över samhället precis var klar att visas på Stockholms läns museum. Parallellt med detta började intresset för naivisten och Hagalundskonstnären Erik ”Kulan” Wennbergs konst att växa allt mer i samband med en utställning på Ulriksdals Slottscafé.

Föreningens syfte är att värna gamla Hagalunds minne och ge gamla hagalundare och andra intresserade möjlighet att träffas under avspända former några gånger om året. Vid medlemsmötena brukar det vara ca 50 medlemmar som närvarar, och förutom prat och skratt ges utrymme för intressanta föredrag med anknytning till gamla Hagalund eller intressanta utflykter.

Gamla Hagalunds Vänners medlemsmöten genomförs för närvarande i Ekensbergskyrkan strax norr om Solna centrum. Ibland gör vi en utflykt eller ett studiebesök. Föreningen hyr en lokal på Banvaktsvägen 18 i Hagalunds industriområde av Humlegården Fastigheter AB på mycket förmånliga villkor. Där finns ett museum med föreningens samlingar, föreningskansliet och ett par av Kent Fernströms modeller.

Föreningen bedriver också viss forskning om gamla Hagalund. Vårt bildarkiv utökas undan för undan, genom bidrag från medlemmar och andra. Ett litet smakprov finns att se här på webbplatsen. Kent Fernström har genomfört ett större forskningsprojekt som utmynnat ett historiskt register över fastighetsägarna i Hagalund.

Föreningsstyrelsens ledamöter just nu finns här.

Föreningen har funnits sedan 1995, men gjorde en nystart 2001 och har därefter vuxit kraftigt och har 2022 ca 275 medlemmar.


Välkommen till Gamla Hagalunds Vänner


En förening med syfte att värna gamla

Hagalunds minne och ge gamla

hagalundare och andra intresserade

möjlighet att träffas under

avspända former några gånger om året.

GAMLA HAGALUND ÄR BORTA!

... men inte minnena! Nu finns en modell.

Kom och titta på den. Kanske finns din gata med?

Visas varje söndag kl. 13.00–16.00 på Solna hembygdsmuseum (stängt sommartid och under större helger).

Adress: Bollgatan 12 (bredvid rivna
fotbollsstadion)

Välkomna!Dagens bild från galleriet

Album: Bilder från spårvagnsresa i augusti 2007

Bildtext: Nu är vi tillbaka igen vid Norrmalmstorg efter en lyckad dag. Till höger ses en skymt av årets gästvagn på Djurgårdslinjen (från Madrid).Till denna bild
. Till detta album

Nyhetskategorier