Varje grop en grav

Modellen Varje grop en grav har gått igenom många utvecklingsfaser innan den kom att bli den modell vi ser i dag. Arbetet påbörjades i maj 2009, och området kring Torget premiärvisades på Solna stadsbibliotek sensommaren 2009. Den byggdes därefter på med Hagavägen österut och kom en tid att till formen bilda ett kristet kors. Vintern 2010 beslöt jag att föra in den brutala verkligheten i modellen, och tanken föddes att skildra Hagalund under rivningsskedet kring 1970. Så kom Blåkullahusen till och så småningom Kyrkbacken.

Många av de hus jag redan byggt togs ut ur modellen och i stället uppstod rivningstomter där de stått. Detta arbete var mycket frustrerande, och jag var många gånger på väg att ge upp. Arbetet låg ibland nere flera månader. Jag tänkte på modellen som ”mitt sorgebarn”, en modell som vägrade hitta sin slutgiltiga form. Hösten 2012 fann jag äntligen den rätta gestaltningen, och på vinst och förlust skickade jag in några fotografier till Liljevalchs vårsalong 2013. Till min häpnad blev min modell antagen och inte nog med det; den blev utställningens ankare och mycket omskriven.

Jag vill också nämna att min vän konstnären Lars Selander bidragit med välbehövliga synpunkter under den utdragna skapelseprocessen.

Vintern 2014 kunde jag flytta in modellen på Banvaktsvägen 18 i lokaler som Humlegården Fastigheter AB vänligt ställt till förfogande. Inför föreningens omstart efter covid-19-pandemin våren 2022 togs modellen ned efter att ha stått i lokalen i åtta år. För närvarande (juni 2022) är den nedpackad men kommer förmodligen att visas igen i framtiden.

Kent Fernström
Modellbyggare

”Varje grop en grav” väckte stort intresse bland besökarna på vernissagen på Liljevalchs i januari 2013.

Fler bilder av ”Varje grop en grav” finns här: Bilder av Hagalundsmodellerna.


Välkommen till Gamla Hagalunds Vänner


En förening med syfte att värna gamla

Hagalunds minne och ge gamla

hagalundare och andra intresserade

möjlighet att träffas under

avspända former några gånger om året.

GAMLA HAGALUND ÄR BORTA!

... men inte minnena! Nu finns en modell.

Kom och titta på den. Kanske finns din gata med?

Visas varje söndag kl. 13.00–16.00 på Solna hembygdsmuseum (stängt sommartid och under större helger).

Adress: Bollgatan 12 (bredvid rivna
fotbollsstadion)

Välkomna!Dagens bild från galleriet

Album: Bilder från Hagalunds torg

Bildtext: Hagalunds torg 1907Till denna bild
. Till detta album

Nyhetskategorier