Rapport från besöket på Stora Frösunda

Publicerad den 13 oktober, 2006 av , i Evenemang, Nyheter

Föreningen har gjort ett höstbesök på en herrgård i Solna.

Torsdagen den 5 oktober fick föreningen möjlighet att besöka Stora Frösunda, ursprunget till Hagalund och omgivande områden i Solna. Municipalsamhället Hagalund kom att byggas på mark som avstyckades från Stora Frösunda med början 1889 av den dåvarande ägaren Johan Albert Amundson.

Stora Frösundas anor går tillbaka till tidig medeltid, även om det inte finns särskilt mycket kvar från den tiden i dag. Ursprunget till dagens huvudbyggnad skapades 1785 av löjtnanten Adolf Fredrik Wijnblad. Under 1800-talet genomgick Stora Frösunda flera ägarbyten för att 1889 hamna i Amundsons ägo. Amundson byggde om huvudbyggnaden och gav den det utseende den har i dag, ett renässansslott i historieromantisk stil. Herrgården var sedan privatägd och i princip helt stängd för Solnaborna tills den såldes 1996.

Köpare var SAS Institute (http://www.sas.com/offices/europe/sweden), ett amerikanskt företag som utvecklar programvara för statistiska analyser, ej att förväxla med flygbolaget SAS, som för övrigt har sitt huvudkontor på andra sidan Uppsalavägen. SAS Institute genomförde en totalrenovering av huvudbyggnaden, rev de fem lägenheter som fanns i byggnaden sedan Amundsons ombyggnad och återställde den tidigare planlösningen. År 1999 kunde så den nya ägaren ta byggnaden i besittning.

Besöket började med ett besök i matsalen, där SAS Institutes egen köksmästare hade lagat till rejält tilltagna smörgåsar. Sedan delades vi in i grupper och guidades runt i huvudbyggnaden under ledning av vår värd Ann-Sofie Bergström. För de flesta medlemmar var detta ett stort ögonblick eftersom många av oss aldrig satt sin fot på Stora Frösunda tidigare. Vi fick tillfälle att se riddarsalen, stora salongen, slottsköket och en del annat. Amundson var kakelugnssamlare, och flera av hans kakelugnar finns bevarade. Riddarsalen är magnifik med träarbeten från 1600-talet och framåt längs väggarna. Det finns också en uppsättning paneler med kungaporträtt från Gustav Vasa och framåt.

Föreningen vill framföra ett varmt tack till SAS Institute och vår värd Ann-Sofie Bergström för en mycket lyckad kväll. Tyvärr fanns det inte plats för alla medlemmar, men vi hoppas kunna bjuda på ytterligare en guidad tur för dem som inte kom med denna gång. Vilken dag detta kan bli är dock osäkert i skrivande stund.

För den som vill veta mer om Stora Frösunda och även se några bilder hänvisas till Solna Stads utmärkta artikel: http://www.solna.se/templates/Page_solna_submenu____19597.aspx.

På styrelsens vägnar,
Peter Bolin

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Välkommen till Gamla Hagalunds Vänner


En förening med syfte att värna gamla

Hagalunds minne och ge gamla

hagalundare och andra intresserade

möjlighet att träffas under

avspända former några gånger om året.

GAMLA HAGALUND ÄR BORTA!

... men inte minnena! Nu finns en modell.

Kom och titta på den. Kanske finns din gata med?

Visas varje söndag kl. 13.00–16.00 på Solna hembygdsmuseum (stängt sommartid och under större helger).

Adress: Bollgatan 12 (bredvid rivna
fotbollsstadion)

Välkomna!Dagens bild från galleriet

Album: Bilder från spårvagnsresa i augusti 2007

Bildtext: Nu är vi tillbaka igen vid Norrmalmstorg efter en lyckad dag. Till höger ses en skymt av årets gästvagn på Djurgårdslinjen (från Madrid).Till denna bild
. Till detta album

Nyhetskategorier