Bildgalleriet uppdaterat

Publicerad den 5 februari, 2008 av , i Nyheter

Bilder från spårvägslinje 15

Bildgalleriet har nu uppdaterats med 20 bilder från spårvägslinje 15 genom tiderna. Samtliga bilder kommer från Spårvägsmuseets arkiv. Besök gärna museets webbplats, http://www.sparvagsmuseet.sl.se/. Eller varför inte åka dit? Museet finns sedan 1990 på Tegelviksgatan 22 på Söder och har öppet alla dagar året runt (undantag vid större helger).

Spårvägslinje 15 – kortfattad historik

April 1908

Sträckan Haga södra–Hagalund invigdes. Trafiken bedrevs genom att vart tredje tåg på linje 3, som sedan augusti 1904 trafikerade sträckningen Roslagstull–Norrmalmstorg–Slussen–Tegelbacken–Haga södra, fortsatte från Haga södra till Hagalund. Ändstationen i Hagalund var belägen i hörnet Hagavägen/Slottsvägen. En provisorisk vagnhall för 60 vagnar uppfördes nära ändhållplatsen. Den låg norr om nuvarande Råsundavägen på Frösundasidan.

September 1909

Under 1909 byggdes ett dubbelspår genom Råsunda till nuvarande Sundbybergsgränsen. Den 13 september 1909 insattes en pendelvagn på ett av spåren från Råsunda till Hagalund där den anslöt till linje 3:s vagnar. Vändningen i Råsunda skedde i höjd med Tottvägen.

Januari 1910

Den 4 januari 1910 skadades vagnhallen i Hagalund svårt i samband med en storm. Under 1911 upphörde den helt.

Maj 1910

Pendelvagnen Råsunda–Hagalund kunde nu trafikera hela sträckan från Sundbybergsgränsen. Samtidigt togs SNS’ nya vagnhall i Råsunda för 105 vagnar i bruk (SNS = Stockholms Nya Spårvägsaktiebolag, föregångaren till Stockholms Spårvägar).

April 1911

Pendelvagnstrafiken slopades helt. Vartannat tåg på linje 3 fortsatte från Haga södra till Sundbybergsgränsen. Dessa vagnar var försedda med röd-gula skyltar och hade ett S upphängt på främre taklisten under färden från Slussen till Sundbybergsgränsen. Förmodligen måste vändslingan vid Hagavägen/Slottsvägen ha slopats samtidigt.

April 1922

Linje 15 inrättades och linje 3 avkortades med vändning för samtliga turer vid Haga södra. Linjesträckningen för den nya linje 15 var från och med den 1 april 1922 Norra Bantorget–Odenplan–Järnvägen (dvs. Hagalunds station, nuvarande Solna station)–Sundbybergsgränsen. Observera att vagnarna var skyltade Sundbyberg fastän de vände vid Sundbybergsgränsen (vid Råsundahallen).

November 1928

Linje 15 förlängdes från Sundbybergsgränsen till Esplanaden i Sundbyberg. Destinationen på vagnarna ändrades inte eftersom den redan var Sundbyberg. Linje 15 blev nu 8,6 km lång med en körtid på 28–34 minuter för hela sträckan.

Januari 1955

Ett tåg på linje 15 skenade utför Fredsgatan i Sundbyberg den 28 januari 1955 och fortsatte rakt fram in på skolgården. Motorvagnens konduktör omkom.

Augusti 1959

Trafiken på linje 15 lades ned, och den sista trafikdagen var den 31 augusti 1959. Det sista tåget (linje 15 tur 8) avgick från Norra Bantorget strax efter midnatt natten mot den 1 september 1959 och framfördes av August Johansson, som var inne på sitt 41:a tjänstgöringsår och som gick i pension samtidigt som linje 15.

September 1959

Spårvägstrafiken ersattes med busslinjerna 15 och 16 som kördes av SJ Biltrafik, Solnalinjerna (med garage i Råsta). Linje 15 var heldagslinje på sträckan Norra Bantorget–Esplanaden och linje 16 var en förstärkningslinje som till en början trafikerade sträckan Odenplan–Sundbybergsgränsen (senare förlängd till Lötsjön).

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Välkommen till Gamla Hagalunds Vänner


En förening med syfte att värna gamla

Hagalunds minne och ge gamla

hagalundare och andra intresserade

möjlighet att träffas under

avspända former några gånger om året.

GAMLA HAGALUND ÄR BORTA!

... men inte minnena! Nu finns en modell.

Kom och titta på den. Kanske finns din gata med?

Visas varje söndag kl. 13.00–16.00 på Solna hembygdsmuseum (stängt sommartid och under större helger).

Adress: Bollgatan 12 (bredvid rivna
fotbollsstadion)

Välkomna!



Dagens bild från galleriet

Album: Bilder från Hagalunds industriområde

Bildtext: Industriområdets norra del ca 1937



Till denna bild
. Till detta album

Nyhetskategorier