Farmor tappade byxorna

Farmor tappade byxorna hos Kött-Ludde

Min farmor Martina bodde nära oss i Hagalund. Vi på Solgatan och hon hundra meter bort på Frösundagatan. Båda mina föräldrar arbetade. Mamma i Konsum, hörnet Hagavägen/Liljegatan.  Pappa drev karamellfabriken i huset bredvid där vi bodde.

Tryggt, för den lilla parvel jag var i början av 50-talet, att alla fanns i närheten. Jag vet inte om dagbarn var ett begrepp på den tiden, men det var väl det jag var hos farmor. Jag hängde oftast med när farmor gick för att handla och det gjorde hon vanligen hos Kött-Ludde.

Kött-Ludde var det folkliga namnet på denna tvådelade kött respektive fiskaffär, i en egen liten byggnad, på Hagavägen strax öster om Hagalunds Torg. Välkänd i hela Hagalund. I dag skulle man säga att Kött-Ludde var ett starkt varumärke. En familjeägd och även familjär butik.

I denna trivsamma butik handlade farmor ofta och jag var med. Så även denna minnesvärda dag. Farmor blev betjänad av affärens ägare, Hulda Karolina Johansson. Kanske var det en bit torsk farmor skulle ha, eller var det ett halvt kilo strömming? Jag kommer inte ihåg.

När vi står där vid disken ser jag att farmors underbyxor sakta glider ner och lägger sig på hennes skor. En viss uppståndelse uppstår, varvid även Hulda Karolina bakom disken uppmärksammar pinsamheten, eller med den tidens mått mätt, katastrofen.

Men snälla fru Törnqvist nu måste karutschan ha gått av. Uppståndelse och febril verksamhet vidtog. Hulda Karolina rusar in i butikens bakre environger och kommer efter en stund ut med säkerhetsnålar. Med gemensamma ansträngningar får de två hagalundstanterna de onämnbara på plats och ett relativt lugn lägrar sig i lokalen.

Själv tyckte jag som 5-åring att det inte var så märkvärdigt att tappa kalsingarna, men att resåren kallades karutschan hade jag inte hört – varken förr eller senare. Karutschan blev mitt starkaste minne av den händelsen.

Olle Törnqvist


Välkommen till Gamla Hagalunds Vänner


En förening med syfte att värna gamla

Hagalunds minne och ge gamla

hagalundare och andra intresserade

möjlighet att träffas under

avspända former några gånger om året.

GAMLA HAGALUND ÄR BORTA!

... men inte minnena! Nu finns en modell.

Kom och titta på den. Kanske finns din gata med?

Visas varje söndag kl. 13.00–16.00 på Solna hembygdsmuseum (stängt sommartid och under större helger).

Adress: Bollgatan 12 (bredvid rivna
fotbollsstadion)

Välkomna!Dagens bild från galleriet

Album: Bilder av bevarade byggnader och trappor från gamla Hagalund

Bildtext: Nordstjärnegatan 2 - Råsundavägen 29, april 2008Till denna bild
. Till detta album

Nyhetskategorier