En stjärna på oktoberhimlen

En kväll för 65 år sedan var vi ungar ute och lekte på Råsundavägen mellan Solgatan och Järvagatan. Klockan var väl mellan fem och sex på kvällen, och ljuset från de nyöppnade Parfymeriets och Järn & Färghandelns skyltfönster lyste upp gatan.

Gatubelysningen lyste begränsat upp gatan med ett gulaktigt sken; det var innan kvicksilverlampornas vita sken började göra natthimlen osynlig för oss stadsbor. Efter ljuset från Kvicks livs var det mörk från Thulebiografen bort till Nordstjärnegatan och Sten Anderssons livs.

Femtons spårvagn kom skramlande förbi på sin väg mot nästa hållplats, Järnvägen. Även den lyste upp gatan med ljuset inifrån vagnarna när den passerade. Passagerarna som gått av vid Hagalunds hållplats och var på väg hem från sina jobb inne i stan började närma sig oss.

Jag försökte se om min pappa var med bland dem; han kändes lätt igen på att han alltid hade med sig sin portfölj ”blytyngden”, full med hemjobb. Men jag kunde inte se honom, vilket betydde att jag kunde vara ute ett tag till, i alla fall tills nästa spårvagn kom inifrån stan, för det blev ingen middag förrän pappa hade kommit hem.

Då ropar plötsligt en flicka, ”Titta där är den!” och pekade upp mot himlen. Vi som stod närmast följde hennes hand och såg en stjärna som lyste mycket klarare än alla andra, och dessutom rörde den sig snabbt över himlen. Även de som kom från hållplatsen stannade upp och tittade förundrat på ljuspunkten, och det började pratas om att det måste vara den där Sputniken som ryssarna hade skickat upp i rymden någon dag tidigare. Mindre än en minut senare så var den borta, folk fortsatte hemåt och vi ungar med vad vi hade gjort innan.

Jag undrar hur många som kommer ihåg det här tillfället? Alla de vuxna som var där är sedan länge döda, och hur är det med ”ungarna”?

Flickan som ropade var min då 11-åriga lillasyster Anne, hon gick bort för två år sedan. Ann-Marie, Lasse, Krille, Reino och Perka är också några som lämnat oss.

Så är det bara jag kvar som kommer ihåg den här händelsen, en kväll i början på oktober 1957?

Råsundavägen med kvarteren Frans och Fänriken ca 1950


Välkommen till Gamla Hagalunds Vänner


En förening med syfte att värna gamla

Hagalunds minne och ge gamla

hagalundare och andra intresserade

möjlighet att träffas under

avspända former några gånger om året.

GAMLA HAGALUND ÄR BORTA!

... men inte minnena! Nu finns en modell.

Kom och titta på den. Kanske finns din gata med?

Visas varje söndag kl. 13.00–16.00 på Solna hembygdsmuseum (stängt sommartid och under större helger).

Adress: Bollgatan 12 (bredvid rivna
fotbollsstadion)

Välkomna!Dagens bild från galleriet

Album: Bilder av bevarade byggnader och trappor från gamla Hagalund

Bildtext: Nordstjärnegatan 2 - Råsundavägen 29, april 2008Till denna bild
. Till detta album

Nyhetskategorier