Armod och idyll
Nästan på dagen 100 år efter det att Hagalund fick rättigheter att bilda municipalsamhälle påbörjade Kent Fernström en modell i skala 1:200 över det vi i dagligt tal kallar Gamla Hagalund. Modellen visar samhället som det såg ut vid 1930-talets mitt och är ca 12 kvm i omfång.
Arbetet påbörjades i september 1999 och avslutades i maj 2001. Modellen kunde premiärvisas på Stockholms läns museum i juni samma år. Den fick där ett översvallande mottagande och kom att bli den mest besökta utställningen på länsmuseet fram till dess.
Hösten 2005 kompletterades modellen med området Rudviken. Modellen har även varit utställd på f.d. Sunnanskolan, Solna kulturskola samt – vid två tillfällen – på Solna stadsbibliotek. Sitt hem hade den åren 2005–2012 i Gamla Hagalunds Vänners föreningslokal i Hagalunds arbetsplatsområde.
I februari 2012 fick modellen ett nytt hem och finns nu att beskåda på Solna hembygdsgård i den s.k. Charlottenburgsflygeln som Solna stad i samarbete med Solna hembygdsförening generöst ställt till förfogande. Visningstider är söndagar kl. 13.00–16.00, stängt under perioden juni–augusti samt under större helger.
Kent Fernström, född 1958, är uppväxt i Vireberg i Solna och tillbringade som dagbarn några år i Gamla Hagalund, strax före rivningen. Ur barndomsminnena föddes behovet att bygga en modell som en hyllning till en riven stad, ett förlorat paradis.
Fler bilder av ”Armod och idyll” finns här: Bilder av Hagalundsmodellerna.